Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-05@13:23:52 GMT

آئین رمضان در دارالارشاد اردبیل

تاریخ انتشار: ۲۸ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۶۱۱۶۲۴

آئین رمضان در دارالارشاد اردبیل

خبرگزاری فارس ـ اردبیل|مصطفی آمون: کشور ایران مملو از آداب و رسوم مختلف است که نشأت گرفته از فرهنگ غنی مردمان این سرزمین است.

در این بین پاسداشت سنت‌ها در هر رخداد اجتماعی برای مردم اردبیل از دیرباز تاکنون جایگاه با اهمیتی داشته؛ به‌خصوص وقتی که این رسوم و سنت‌ها با باورهای اعتقادی نیز گره خورده باشد که هر کدام از این رسوم و سنت‌ها دلیل خاصی نیز داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

استقبال از رمضان

پیشواز از ماه با عظمتی چون رمضان برای مردم سرزمین دارالارشاد اردبیل با شیرینی خوش ذوقی همراه بوده، آنچه از پدران و مادران این سرزمین باقی مانده؛ تهیه مقدمات و آمادگی‌های جسمانی و روحانی برای روزهای حلول ماه مبارک بوده، چنانچه از اولین کارهای بانوان اردبیل تهیه مایحتاج خانه و تمهید«اوروجلوق زوماری» اعم از آرد برنج، مربا و ... بوده است.

مثال دیگر در این مقال بحث خانه تکانی رمضانی یا «اوروجلوق توزی» البته نه در ابعاد خانه تکانی نوروزی بلکه تنظیف عمومی منزل برای آمادگی بیشتر و پیشواز ماه عبودیت است تا در طول ماه مبارک رمضان در پرداختن به امور معنوی ضعف جسمانی بروز نکند.

بیوک جامعی از محققان اردبیل در خصوص آداب و عادت ماه مبارک رمضان در اردبیل می‌گوید: مردم اردبیل از دوهفته قبل از حلول ماه مبارک رمضان با حضور هیات امنای مساجد، جوانان محلات و خانم‌های خانه دار در محلات شهر به غبارروبی مساجد می‌پردازند، تنظیف و غبارگیری چراغ‌ها و جزوات قرآن، آماده کردن چایخانه برای مراسم بعد از افطار و شستن و آماده کردن مفروشات مساجد از اهم برنامه‌های غبارروبی مساجد است.

وی ادامه داده: اکثر مردم اردبیل بر مبنای یک سنت قدیمی، آخرین روز از ماه شعبان المعظم را با گرفتن روزه به استقبال ماه خدا می‌روند و فریضه روزه داری را شروع می‌کنند. در بعضی موارد مراسم استقبال از رمضان از بیست و هفتم شعبان به‌مدت سه روز در اردبیل به اجراء گذاشته می‌شود.

 

آغاز ماه مبارک رمضان در اردبیل/ سحرهای رمضان

حلول اولین روز و موضوع استهلال از طریق علمای عالی رتبه شهر با توجه به نبود رسانه‌های جمعی انجام می‌پذیرفت و شادمانی و تبریک آغاز این ماه مبارک در شهر جلوه‌ای زیبا به وجود می‌آورد.

جامعی در این خصوص می‌گوید: در گذشته‌های نه چندان دور که مردم هیچ‌گونه وسایل اطلاع‌رسانی امروزی هم‌چون رادیو و تلویزیون و برق در اختیار نداشتند و به‌دلیل نبود ساعت در منازل، شیوه اطلاع‌رسانی اوقات شرعی در اردبیل با حلول ماه مبارک رمضا به همت انسان‌های پاک‌باخته، مومن و موحد و منادیان و مناجاتیان محلات صورت می‌گرفت.

در این سال‌ها، لحظات ملکوتی قبل از سحر به صدای مناجات‌خوان‌هایی عطرآگین می‌شد که دقایق قبل از اذان بر پشت بام‌ها رفته و دل‌های عاشقان حق را نوازش می‌داد. نوای دلنشین«مرحوم شیخ عبدالکریم موذن» و دیگر موذنان به نام اردبیلی هنوز هم ورد زبان‌هاست.

اما به‌دلیل نبود وسایل ارتباط جمعی و برای اعلام وقت اذان صبح و مغرب، توپی جنگی در اردبیل توسط ارتش مستقر شده بود و روزی دو بار این توپ به صدا در می‌آمد تا صدای مهیب آن در سکوت بامداد و شامگاه ندایی باشد برای آغاز و پایان روزه در ماه مبارک رمضان.

جالب اینجاست که براساس خاطرات پدران و مادران، کودکان و نونهالان نیز سهمی از سفره سحری داشتند، چنانچه در کنار همسالان با داستان‌های مادر بزرگ یا بازی و سرگرمی، شب را به سحر رسانده و از سفره پر برکت سحر مغتنم می‌شدند تا برای تمرین عبودیت تا ظهرگاه از خوردن و آشامیدن پرهیز نموده و به قولی «تاباق اوروجی» یا «روزه کله گنجشکی» گرفته باشند.

 

محافل و مجالس در ماه رمضان

برگزاری جلسات قرآن خوانی و محافل قرآنی که با حضور خانم‌های هر محله و به‌صورت روزانه انجام می‌شد با حضور زنان مسن و دختر بچه‌های کوچکی که همراه مادر در جلسات قرآن خوانی شرکت می‌کردند، شیرینی خاصی به این روزها می‌داد.

اما پس از افطاری، سیل حرکت اقشار با سنین مختلف به سوی مسجد در اردبیل نمودی دیگر داشته، اقامه نماز جماعت، ذکر ادعیه مخصوص، نمازهای نافله و استماع وعظ خطبا و علمای بزرگ شهر با شور و شوق وصف ناپذیری جزو برنامه‌های لاینقطع برای اهالی اردبیل محسوب می‌شده است.

 

معروف است که به طور معمول کسی در خانه نمی‌ماند و باید در یکی از آئین‌های معنوی و مذهبی حضور پیدا می‌کرد. این حضور در شب‌های احیاء و ایام شهادت مولی الموحدین، حضرت علی(ع) مضاعف و غنی‌تر بوده است.

 

غذاهای مرسوم اردبیل در ماه رمضان

اردبیل نیز همانند سایر مناطق کشور در ایام ماه رمضان دارای غذاهای محلی و خاصی است که از آن‌جمله می‌توان به انواع مرباجات، سرشیر و عسل مخصوص اردبیل، شیر طبیعی و فطیر محلی اشاره کرد.

 

آش‌هایی مانند آش رشته مخصوص اردبیل، آش دوغ، آش گیلدیک و ... و انواع کوکو و کتلت، فرنی و زولبیا و بامیه نیز از غذاهایی است که معمولا بر از گذشته تا به حال بر سر سفره افطاری مردم اردبیل حضور دارد.

 

بساط احسان خرما بر سر کوچه‌ها، مجالس احسان و افطاری برای افراد نیازمند و دستگیری از نیازمندان با روال خاص هر محله و کوچه از جمله اعمال قابل ذکر این ایام است.

بالاخره این امور با انتظار ورود عید سعید فطر رنگ و بوی دیگری به خود گرفت، آنگاه که اردبیلی‌ها یک ماه عبودیت خالصانه در ماه رمضان را با نماز پرشکوه عید فطر به پایان می‌بردند و آرزوی درک دوباره این ماه شریف به نجوا بر زبان‌ها جاری می‌شد.

انتهای پیام/3463/

منبع: فارس

کلیدواژه: اردبیل ماه رمضان رمضان فرهنگ ماه مبارک رمضان مردم اردبیل ماه رمضان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۱۱۶۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بسیج پربرکت‌ترین نهاد انقلاب است

نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل گفت: نهاد بسیج پربرکت‌‌ترین نهاد انقلابی است که در این ۴۵ سال خدمات مستمری را به نفع مردم انجام داده است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، آیت‌الله سید حسن عاملی عصر پنجشنبه در گرامیداشت هفته بسیج سازندگی در جمع تعدادی از جهادگران و مسئولان بسیج سازندگی در اردبیل، اظهار داشت: شاکله بسیج، شاکله خدمت‌رسانی به آحاد مردم است چرا که این نهاد با نفس پاک امام و هدایت‌های مقام معظم رهبری در سال‌های اخیر توانسته در عرصه‌های مختلف به ویژه رفع محرومیت گام‌های جدی و عملی را بردارند.

وی تصریح کرد: خدمات جهادگران در این سنگر، خدمات برگرفته از روحیه ارزشی و متعالی است و این خدمات با نیت خالص نوعی عبادت محسوب می‌شود.

نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل گفت: در استان اردبیل نیز به تبع برنامه‌‌های کشوری جهادگران و گروه‌های مردمی با حضور در مناطق محروم و روستایی تلاش کردند تا دغدغه‌ها و آسیب‌های اجتماعی، عمرانی و خدماتی را به حداقل رسانده و برای گروه‌های مختلف جامعه پیام‌آور پیشرفت و توسعه باشند.

عاملی افزود: باید قدر این مجموعه بالنده را با حضور با نشاط جوانان و نوجوانان بیشتر بدانیم چرا که از اقشار مختلف اعم از طلاب، دانشجویان، دانش‌آموزان و گروه‌های دیگر پای کار آمدند تا کاستی‌های نظام اجرایی را رفع کرده و به نوعی همراه مردم باشند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با تشکیل جهاد سازندگی فعالیت‌های عمرانی متعددی در شهرها و روستاها انجام شد اما خلأ به وجود آمده را به دنبال حذف جهاد سازندگی این مجموعه با جهادگرانی بی‌ادعا و پرتلاش پر کرده و امروز بسیج سازندگی به یک نهاد امیدآفرین در جامعه تبدیل شده است.

امام جمعه اردبیل اضافه کرد: فعالیت‌های متنوعی را به همت بسیج شاهد بودیم که شاخصه و با برکت ترین این خدمات در حوزه عمرانی و کارهای عام‌المنفعه عمومی است که نتایج و ثمرات آن به عینه قابل لمس و مشاهده است.

عاملی بیان کرد: قطعا حضور این نیروها و گستردگی فعالیت آنها در سنگر محرومیت‌زدایی و خدمت‌رسانی بی‌منت ثمرات و نتایجی خوشایند به دنبال داشته و به امیدبخشی و اعتمادآفرینی کمک مؤثر خواهد کرد.

انتهای پیام/131

دیگر خبرها

  • پیکر مطهر شهید ستواندوم «جلال اعتماد» در قروه تشییع شد
  • گلبالیست های اردبیلی فاتح لیگ یک کشور
  • پیکر مرحوم رحیم پرواسی در اردبیل تشییع شد
  • عزاداری ورامینی‌ها در سالروز شهادت امام صادق (ع) + فیلم
  • استان بوشهر در عزای امام جعفر صادق (ع) به سوگ نشست
  • برگزاری آیین ملی گل‌غلتان بیستم اردیبهشت‎ ماه در کاشان
  • حضور ۱۷ تیم باشگاهی اردبیل در جشنواره مینی والیبال
  • تجلیل سایت کمیته بین المللی پارالمپیک از ملی پوش اردبیلی گلبال
  • آئین نکوداشت مختومقلی فراغی در بجنورد برگزار شد
  • بسیج پربرکت‌ترین نهاد انقلاب است